Η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών πιστεύει ότι η εφηβεία είναι ένας Γολγοθάς, που όταν περάσει, όλα θα είναι καλύτερα. Είναι όμως έτσι;

“Η μετάβαση στην ενηλικίωση συναντά προκλήσεις λόγω της καθυστέρησης ανεξαρτητοποίησης, της οικονομικής κρίσης και των παραδοσιακών οικογενειακών προτύπων, με την ψυχοθεραπεία να προσφέρει υποστήριξη για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων και την ανάπτυξη ατομικής ευθύνης.”

Η μεγάλη πρόκληση της μετάβασης στην ενήλικη ζωή είναι η γεφύρωση της ομαδικότητας και των κοινών οικογενειακών και φιλικών δραστηριοτήτων με την πορεία προς την ατομικότητα και ανεξαρτητοποίηση. Κατά την εφηβεία, το άτομο αποφασίζει να εξυπηρετήσει δικούς του σκοπούς, με δικά του μέσα, καθώς και τον τρόπο και το βαθμό που θα διαφοροποιηθεί τόσο από το οικογενειακό όσο και από το φιλικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνει την ατομική του ταυτότητα, δομικό στοιχείο της ανεξαρτητοποίησης.

Σήμερα οι νέοι καθυστερούν όλο και περισσότερο χρονικά αυτή την ανεξαρτητοποίηση τους τόσο από την πατρική οικογένεια όσο και από την ομαδικότητα της παρέας. Η οικονομική κρίση και η ανεργία δεν βοηθούν τους νέους ενήλικους να μείνουν μόνοι τους και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Επιπλέον, όπως ισχύει παραδοσιακά στην Ελληνική οικογένεια, οι γονείς αντιμετωπίζουν με τρόμο την προοπτική να φύγουν τα παιδιά τους από το σπίτι και οι ίδιοι να έρθουν αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που συνδέονται με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Έτσι η ανεξαρτητοποίηση και η ανάληψη ευθύνης της προσωπικής ζωής αναβάλλεται μέχρι το μη περαιτέρω. Τα αποτελέσματα αυτής της συγχώνευσης είναι οι δυσκολίες προσαρμογής στην ενήλικη ζωή και στη δημιουργία μιας ικανοποιητικής δυαδικής σχέσης και τελικά στη δημιουργία οικογένειας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διαχείριση των συνθηκών που προβάλλουν ως εμπόδια στην ενηλικίωση ενός ατόμου. Έτσι ώστε να βοηθήσει στη μετατροπή των προβληματικών σχέσεων σε δημιουργικές καθώς και στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για την ζωή του κάθε ατόμου. Με άλλα λόγια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενηλικίωση ενός ατόμου ανεξάρτητα από την ηλικία που γράφει η ταυτότητα του.